Stormflod i Rørvig

6. december 2013 steg vandet i Isefjordens munding med omkring 2 meter på grund af orkanlignende storm fra sydvest efterfulgt af storm fra nordvest. De første fire billeder er taget af Lasse Braae ved middagstid under selve stormen (klik for større udgave):

Det vestlige hus ved Flyndersø er netop skredet sammen, mens det østlige endnu står.

Stenen på Skansehages spids 1887 og et zoom fra Rørvig ind over havnen og den overskyllede Skansehage.

Konsekvenserne fremgår nedenfor (klik for større udgave):

De to huse, som har fristet skæbnen i mange år ved Flyndersø, er nu begge ødelagt. Omkring det vestlige hus var der opbygget en høj vold af kystbeskyttelse, men huset faldt som det første af de to. Det må derfor konstateres, at det næppe mere er forsvarligt at bygge på tangen. Det østlige hus blev bagefter skåret tværs igennem. Hele strandvolden ud for Flyndersø har været overskyllet og brinken er stort set ødelagt frem til parkeringspladsen. Gennembruddet er blevet større en sidste gang.

En pænt stykke af Skansehage er forsvundet på østsiden og en større del forvandlet til sandørken. Principielt er det ikke noget problem, at udviklingen nogle steder er stillet 50-100 år tilbage – forudsat at hagen ikke efterhånden udslettes.

Også Rørvig By og Lands grund på Dybesøtangen har fået en hård medfart.

I Rørvig By var havnen oversvømmet, og vandet nåede en del huse, hvor der blev lagt sandsække ud. Det er bl.a. beskrevet i aviserne.

Fotos dagen derpå: Troels Brandt