Sommerhusejerne i Rørvig er IKKE imod udvikling.
Fastboere er IKKE alle tilhængere af projektet og landliggere er IKKE alle imod.
Ovenstående er en god sammenfatning af det vi i Foreningen Rørvig By og Land oplever blandt vores medlemmer, de mange skriftlige henvendelser vi får og alle de samtaler fastboere og landliggere kommer til os for at få om projekt Danmarks Midtpunkt. Og I ville blive overrasket over hvor mange det er!
Der er desværre en del, der vil forsimple debatten omkring projektet Danmarks Midtpunkt. Med forskelligt afsæt har borgmester
Karina Vinzents (i Kristeligt Dagblad 10. juli), Tanja Nielsen (interview i DR den 21. juli) og Rørvig Nakke Bevaringsforening (i nyhedsbreve –
senest 12. juli) alle forsøgt at forsimple det til; alle fastboere elsker projekt Danmarks Midtpunkt og alle landliggere hader udvikling.
Intet kan være mere forkert!
Det skildrer en polarisering og en ”de”/”vi” holdning, der ikke eksisterer. Og det er en meget farlig stigmatisering af både landliggere og fastboere, der skaber en kunstig konflikt OG fjerner fokus fra den reelle diskussion, som skal tages; hvilken turisme vil vi have i Odsherred/Rørvig? Hvor belastet vil vi have at attraktive bosteder og sommerferiesteder i Odsherred bliver i form af masseturisme og overturisme?
Mange fastboere har i deres henvendelse betroet os, at de håber (og tror) at projektet ikke bliver til noget. I starten var flere fastboere tilhængere, hvilket de også nævner for os, men debatten og eftertænksomheden har ændret deres holdning. Det tør de desværre ikke altid at ytre i det lille samfund – hvilket jeg godt kan forstå, og respekterer. Fordi en modstand imod projektet af en fastboer vil kunne ses som at ”man går fjendens (landliggernes) ærinde” – hvor uhyrligt, at det skal komme dertil.
Fælles for de mange henvendelser er en ægte bekymring for, hvor Rørvig er ved at bevæge sig hen. Jeg har endnu til gode, at møde en, der synes at Rørvig havn er skøn i juli måned. ALLE – fastboere og landliggere – er enige om, at ”havnen skal man ikke besøge i de dage”. Overbelastningen er så stor, at biler holder ulovligt i græsrabatter, der er biler i rabatten af Lodsoldersvej, Nørrevangsvej helt op til Sandlodsvej. En uofficiel tælling giver cirka 150 biler – som er nok til at skabe det kaos.
Der er realistiske skøn på at Danmarks Midtpunkt vil kunne tiltrække cirka 20.000-25.000 gæster mere i juli måned. Omkring 800 flere gæster om dagen – måske 300 biler mere nogle af dagene!
Og det er her den relevante samtale starter; Vil Rørvig by gerne have det? Hvilken type turister kommer? Hvilken turisme vil det udvikle – masseturisme eller kvalitativ turisme? Kan byen rumme disse gæster, hvis de vil lægge penge i butikkerne – parkeringen er
allerede overfyldt? Vil byen sige farvel til et smukt og bevaringsværdigt natur- og kulturområde? Den diskussion er lige relevant for fastboere og landliggere – og vi oplever at de begge har store fælles interesser i byens udvikling.
Problemet kan hurtigt blive, at byen og naturen kommer til at betale prisen for, at en entreprenant familie starter en stort projekt, som de selvfølgelig vil gøre til en god forretning?
Og hvad er det for en udvikling landliggerne har sagt nej til i Rørvig – og som fastboerne synes er så god? Jeg savner de konkrete eksempler, der berettiger til stigmatiseringen. Jeg har masser eksempler på udvikling, som landliggere i samarbejde med fastboere understøtter og arbejder aktivt for.
I Rørvig By og Land håber vi at alle tænker efter, om den turisme og overbelastning af Rørvig, der meget hurtigt kan blive konsekvensen af projekt Danmarks Midtpunkt, er det vi som fastboere og som landliggere gerne vil leve og opholde os i.
Anders Klüver Rasmussen
Bestyrelsesmedlem af Rørvig By og Land