Kategoriarkiv: Danmarks Midtpunkt

Artikler og indlæg i datoorden

For og imod udvikling i Rørvig.

Sommerhusejerne i Rørvig er IKKE imod udvikling.

Fastboere er IKKE alle tilhængere af projektet og landliggere er IKKE alle imod.

Ovenstående er en god sammenfatning af det vi i Foreningen Rørvig By og Land oplever blandt vores medlemmer, de mange skriftlige henvendelser vi får og alle de samtaler fastboere og landliggere kommer til os for at få om projekt Danmarks Midtpunkt. Og I ville blive overrasket over hvor mange det er!

Der er desværre en del, der vil forsimple debatten omkring projektet Danmarks Midtpunkt. Med forskelligt afsæt har borgmester
Karina Vinzents (i Kristeligt Dagblad 10. juli), Tanja Nielsen (interview i DR den 21. juli) og Rørvig Nakke Bevaringsforening (i nyhedsbreve –
senest 12. juli) alle forsøgt at forsimple det til; alle fastboere elsker projekt Danmarks Midtpunkt og alle landliggere hader udvikling.
Intet kan være mere forkert!

Det skildrer en polarisering og en ”de”/”vi” holdning, der ikke eksisterer. Og det er en meget farlig stigmatisering af både landliggere og fastboere, der skaber en kunstig konflikt OG fjerner fokus fra den reelle diskussion, som skal tages; hvilken turisme vil vi have i Odsherred/Rørvig? Hvor belastet vil vi have at attraktive bosteder og sommerferiesteder i Odsherred bliver i form af masseturisme og overturisme?

Mange fastboere har i deres henvendelse betroet os, at de håber (og tror) at projektet ikke bliver til noget. I starten var flere fastboere tilhængere, hvilket de også nævner for os, men debatten og eftertænksomheden har ændret deres holdning. Det tør de desværre ikke altid at ytre i det lille samfund – hvilket jeg godt kan forstå, og respekterer. Fordi en modstand imod projektet af en fastboer vil kunne ses som at ”man går fjendens (landliggernes) ærinde” – hvor uhyrligt, at det skal komme dertil.

Fælles for de mange henvendelser er en ægte bekymring for, hvor Rørvig er ved at bevæge sig hen. Jeg har endnu til gode, at møde en, der synes at Rørvig havn er skøn i juli måned. ALLE – fastboere og landliggere – er enige om, at ”havnen skal man ikke besøge i de dage”. Overbelastningen er så stor, at biler holder ulovligt i græsrabatter, der er biler i rabatten af Lodsoldersvej, Nørrevangsvej helt op til Sandlodsvej. En uofficiel tælling giver cirka 150 biler – som er nok til at skabe det kaos.

Der er realistiske skøn på at Danmarks Midtpunkt vil kunne tiltrække cirka 20.000-25.000 gæster mere i juli måned. Omkring 800 flere gæster om dagen – måske 300 biler mere nogle af dagene!

Og det er her den relevante samtale starter; Vil Rørvig by gerne have det? Hvilken type turister kommer? Hvilken turisme vil det udvikle – masseturisme eller kvalitativ turisme? Kan byen rumme disse gæster, hvis de vil lægge penge i butikkerne – parkeringen er
allerede overfyldt? Vil byen sige farvel til et smukt og bevaringsværdigt natur- og kulturområde? Den diskussion er lige relevant for fastboere og landliggere – og vi oplever at de begge har store fælles interesser i byens udvikling.

Problemet kan hurtigt blive, at byen og naturen kommer til at betale prisen for, at en entreprenant familie starter en stort projekt, som de selvfølgelig vil gøre til en god forretning?

Og hvad er det for en udvikling landliggerne har sagt nej til i Rørvig – og som fastboerne synes er så god? Jeg savner de konkrete eksempler, der berettiger til stigmatiseringen. Jeg har masser eksempler på udvikling, som landliggere i samarbejde med fastboere understøtter og arbejder aktivt for.

I Rørvig By og Land håber vi at alle tænker efter, om den turisme og overbelastning af Rørvig, der meget hurtigt kan blive konsekvensen af projekt Danmarks Midtpunkt, er det vi som fastboere og som landliggere gerne vil leve og opholde os i.

Anders Klüver Rasmussen
Bestyrelsesmedlem af Rørvig By og Land

Danmarks Midtpunkt – mødet med Vækst- og Udviklingsudvalget den 11. juni 2024

Rørvig By og Land havde tirsdag den 11. juni foretræde for Vækst- og Udviklingsudvalget på Odsherred Rådhus under dagsordenspunkt 83, vedrørende Rørvig Kros anmodning, om en lokalplan for at kunne gennemføre deres projekt Danmarks Midtpunkt.

Inden mødet har RVBL sendt et notat til de politiske udvalgsmedlemmer og til øvrige byrådsmedlemmer. Notatet kan ses på vores hjemmeside og det er også vedlagt denne mail.

Den primære indstilling til udvalget fra RVBL er at afvise lokalplananmodningen. Det skyldes, at projektet ikke er foreneligt med tidligere politisk vedtagne planer og beslutninger (Kommuneplan og Strategiplan for kommunen).

Desuden er der stærkt begrundet tvivl om, hvorvidt projektet kan anerkendes indenfor Planlovens bestemmelser om Kystnærhedszone. Tårnets placering vil også være meget tæt på naboer med gener til følge, hvis Naturbeskyttelsesloven skal følges. Gener som indkig, larm, og ikke mindst trafik af enhver art er også alvorlige problemstillinger, der vil være svære at løse, som projektforslaget er formuleret.

Udvalget skal også gøre sig klart, at en ændring af politiske beslutninger og kommuneplanen ud fra en enkelt sag slider på borgeres tiltro til holdbarheden af politiske beslutninger i kommunen. Det vil koste på den politiske goodwill. Derudover skal udvalget gøre sig klart om de følgeomkostninger, der vil være for kommunen (trafiksikkerhed, kloakering mm.) er i balance med den lokaløkonomiske effekt projekt Danmarks Midtpunkt vil have i byen Rørvig og kommunen Odsherred.

Den sekundære indstilling til udvalget er at udskyde beslutningen om en lokalplan til, man har de nødvendige informationer. Ansøgningen er meget mangelfuld og forholder sig ikke til de aktuelle problemstillinger.

Det er sandsynligt, at udvalget vælger at udskyde beslutningen, indtil der er indsamlet yderligere informationer af forvaltningen.

Mødet var meget positivt. Rørvig By og Land oplevede, at udvalget havde relevante og konstruktive spørgsmål. Det var ligeledes oplevelsen, at samarbejdet med kommunens politikere er gensidigt respektfuldt og konstruktivt.

Med venlig hilsen

Lene Hjorth og Anders Klüver Rasmussen

Link til dokument

For eller imod projektet Tårnet ved Danmarks Midtpunkt?

Det er et spørgsmål som mange har rettet til foreningen i den seneste tid. Der findes ikke et simpelt svar på det spørgsmål. Der er mange hensyn og perspektiver, som spiller ind og som skal afklares inden et svar, enten ”for” eller ”imod” kan gives.

Rørvig By og Land fylder 100 år i 2026. Foreningens formål var dengang og vil fortsat være de næste 100 år, at der er to overordnede tilgange som fremgår af vores vedtægter, og som vi selvfølgelig følger.

1. At sikre de værdier, der har gjort Rørvig til et attraktivt sted for borgere og landliggere og at fremme rammerne for en bæredygtig udvikling.

2. At udøve indflydelse på offentlig planlægning og forvaltning.

Foreningen arbejder ud fra disse formål, også i denne sag om Tårnet ved Danmarks Midtpunkt. Vi vil undersøge om projektet understøtter eller underminerer de værdier (natur og kultur), som foreningen er sat i verdenen for at sikre. Foreningen vil også vurdere om projektet ligger indenfor de love og regler, der gælder for kommunale og statslige planer, der gælder for området, hvor man tænker at opføre det i.

Vi vil være konstruktive og kritiske, helt i overensstemmelse med foreningens formål.

Udvikling af Rørvig

Et samfund er heldigvis bygget op om mange ting, vi som borgere, her Rørvig, er fælles om og afhængige af. Vi har en fælles historie, som giver os identitet og som bidrager til en forståelse for den udvikling, der er sket og et perspektiv på den udvikling, som vil komme.

Vi har en natur i Rørvig, som mange tidligere levede af, færre i dag, men som til gengæld rigtigt mange sætter pris på og værner om. Sidst, men ikke mindst, har vi et hav af skrevne og uskrevne regler og love, som danner rammen om vores demokratiske samfund, så vi alle kan leve og agere på en ansvarlig måde i fællesskabet.

Det sidste er vigtigt og her vil vi gerne slå fast, at foreningen ikke accepterer at Odsherred Kommune og andre myndigheder, skal lykkes med ikke at overholde deres egne vedtagne regler og beslutninger.
Det er problematisk, hvis beslutningstagerne ukritisk falder for et projekt, der er flot præsenteret med en udokumenteret udsigt til øget indtjening for Rørvig.


Projektet forpligter bygherre og kommune.
Projektet er beliggende i landzone, lagt midt i et bevaringsværdigt område og det ligger indenfor kystzonegrænsen. Det er med andre ord ikke tilladt at gennemføre projektet i dag – hverken ifølge kommuneplan eller ifølge lovgivning. Det kan medføre store trafikale udfordringer og det ligger tæt op ad eksisterende bebyggelse. Der skal være besøgscenter, skøjtebaner, overnatning, restaurant, tårn og meget mere, som det fremgår af det eneste materiale, der er frigivet om projektet. Projektet vil med andre ord præge det bevaringsværdige område voldsomt og kræve at mange af udfordringerne skal håndteres af bygherre og/eller kommunen, ifald projektet gennemføres.


Derfor vil Foreningen arbejde for, at projektet og kommunen bliver forpligtet til at undersøge alle konsekvenser, så de er klare for enhver og så de kan håndteres inden projektets påbegyndelse.
Vi vil kræve, at projektet bliver kortlagt grundigt, da det vil få stor indflydelse på Rørvig by og omegn og ikke mindst for naboerne i et stort område. Det handler især om miljø, trafik, nabogener, dyreliv, adgangsforhold, størrelse og generel økonomisk effekt for Rørvig.

Foreningen er i gang med en dialog proces med interessenter og den proces fortsætter vi med. Vi taler med politikere, erhvervsliv, borgere, landliggere og forvaltning. Selvfølgelig også med bygherre og samarbejdspartnere. De vil alle blive udfordret på, hvordan de vil sikre at et eventuelt besluttet projekt overholder lovgivning, planlægning og minimerer de konsekvenser, der lige nu tegner sig, som effekter af det oplæg Rørvig Kro og Geopark Odsherred har fået lavet.

Vi vil have det lange lys på.
Vi er en bevaringsforening, men vi er ikke imod at Rørvig udvikler sig.
Tværtimod, er udvikling og vækst et vilkår for en by og det er med til at fremtidssikre grundlaget for borgere, erhvervsliv og civilsamfund.
Alene det seneste år har foreningen accepteret, at et bevaringsværdigt byhus bliver fjernet for at skabe grundlag for en ny og moderne købmandsbutik. Vi har taget initiativ til et samarbejde med byens aktører om udviklingen af en bedre bymidte. Og vi har en åben og nysgerrig holdning til det kommende formidlingscenter Fisk og Fjord på Rørvig Havn.

Vi ønsker, at Rørvig skal udvikles til gavn for de fastboende borgere med de offentlige services som forventes af et velfærdssamfund, men også kommercielt, så byen følger med tiden. Det er ikke et udtryk for foreningens visioner, at ”folk stadig skal køre rundt i hestevogn”. Et udsagn, der måske er sjovt, men ikke sandt.


Vi ønsker også, at Rørvig fremstår som en attraktiv destination for landliggere og turister. Det gør Rørvig allerede i dag. Her er en hyggelig by med flere restauranter, cafeer og en travl havn, der byder alle borgere, turister og godtfolk velkomne fra hele verden. Her er et åbent landskab med ro og tid til fordybelse, som ikke har andre restriktioner, end normal god opførsel.

Foreningen vil gerne udvikle by og land, men vi har det kritiske og konstruktive blik på, når så stort et projekt bliver præsenteret.
Vi bekymrer os med rette for om trafikken og andre gener kan håndteres. Er det i virkeligheden et tilbageskridt for en bæredygtig udvikling og er projektet på langt sigt godt for Rørvig?
Den diskussion skal der være tid til og de ansvarlige for byggeri og proces bør tage deres ansvar alvorligt og sikre en åben dialog, så problemstillinger i projektet bliver gennemsigtige og eventuelt løst.

Foreningen er gået ind i processen og har taget initiativ til dialog og drøftelser. Det vil vi blive ved med.
Vores endelige holdning vil være afhængig af denne dialog og de undersøgelser og det ansvar bygherre og kommune påtager sig eller ikke påtager sig.

Bestyrelsen/ Lene Hjorth

Rørvig By og Lands udmelding vedr. ¨Projektet ved Danmarks midtpunkt¨

Rørvig By og Lands bestyrelse har haft møde den 28. april om
 ¨Projektet ved Danmarks midtpunkt¨. 

På baggrund af de mange henvendelser vi har modtaget, valgte vi at invitere eksterne deltagere med for at få projektet belyst fra flere vinkler og interesser og dermed være et mødested, hvor de fornuftige drøftelser kan ske.

Vi tager projektet meget seriøst og vil søge at sikre at alle konsekvenser bliver kortlagt grundigt, da det vil få stor indflydelse på Rørvig by og omegn og ikke mindst for naboerne i et stort område. Især naturen og kulturlandskabet vil blive påvirket kraftigt.

Foreningen vil arbejde for, at Projektet og kommunen bliver forpligtet til at undersøge alle konsekvenser, så de er klare for enhver og så de kan håndteres inden projektets påbegyndelse. Det handler om miljø, trafik, nabogener, dyreliv, adgangsforhold, størrelse og generel økonomisk effekt for Rørvig.

Kommunikation om projektet skal også udbredes, da det er meget tilfældigt, hvordan fastboere og landliggere er blevet orienteret.

Rørvig By og Land er oprigtigt bekymret for at et stykke natur og kulturlandskab, der ligger som en rolig, smuk og kulturhistorisk perle udenfor det i sommertiden travle Rørvig, vil blive ødelagt til fordel for etablering af et trækplaster for turisme, der ikke er plads til eller yderligere behov for.

Vi går derfor i gang med en systematisk proces for at kortlægge de vigtigste konsekvenser, som dette projekt vil medføre. 

Vi ved, vi har travlt og inviterer alle medlemmer og andre interessenter til at deltage, og kommunikerer om dette på vores hjemmeside, Facebook og i pressen i øvrigt.

Bestyrelsen ved Lene Hjorth

Projekt Danmarks Midtpunkt

Lokale kræfter i Rørvig (Tanja og Lars Nielsen / ejere af Rørvig Kro) har ved et informationsmøde d. 4. april 2024 præsenteret et oplæg til et nyt byggeprojekt med arbejdstitlen ”Projekt Danmarks Midtpunkt”.

Det har afstedkommet mange henvendelser til os i Bevaringsforeningen Rørvig By og Lands bestyrelse, og ligeledes kommentarer på de sociale medier.

Da vores forening bl.a. har til formål at søge indflydelse på relevante temaer i lokalområdet, indenfor såvel privat som offentlig planlægning, vil vi også afsøge vores rolle og mulige påvirkning i denne sag.

Bestyrelsen behandler emnet på det kommende bestyrelsesmøde d. 28. april, hvor relevante interessegrupper også er inviteret til at deltage.

Vi indsamler fortsat reaktioner fra fastboere og landliggere, og orienterer os ved hjælp af aktindsigt, og andet information, således at så mange af projektets konsekvenser som muligt bliver behørigt undersøgt.

Når der er nyt fra vores side, vil vi informere på vores hjemmeside og på Facebook.

Med venlig hilsen

RVBLs bestyrelse

Aktindsigt