MØLLEUDVALGETS BESIGTIGELSE AF INDKØBTE EGESPÅN I KURLAND

Foreningen har kontrakt om tildannelse, imprægnering, overfladebehandling og levering af mere end 16.000 egespån med firmaet Kurland Shingles, der har sin virksomhed i det sydlige Letland i det gamle danske Kurland (se den tidligere notits med kort). Det indgår i aftalen, at spånene skal kvalitetskontrolleres af foreningen, når alle spån er fremstillet og inden de afsendes til Rørvig (og inden kontraktens ratebetaling 2, der bringer ácontobetalingen op på 75% af kontraktsummen foretages).

Med dette formål aflagde medlemmer af Mølleudvalget besøg på værkstedet i Prieskule den 8. juli 2021.

Virksomhedens ejer, Martin Cerins, ved de knuder, der flækkes til spån

Firmaet havde på forhånd oplyst, at de fleste spån i leverancen er færdige og tørres i fri luft. Imidlertid meddelte man også, at Coronapandemien i Letland har medført, at produktionen ikke har kunnet gennemføres helt som planlagt. Der resterer derfor endnu flækning til et par tusinde spån. (Firmaet kan ikke fakturere spånene før alle spån er fremstillet og til stede på værkstedet. En eventuel ny besigtigelse kan overvejes).

Mølleudvalgsmedlemmerne havde lejlighed til at besigtige fremstillingsprocessen, der med undtagelse af flækningen er grøn. Der blev besigtiget 12-13.000 spån (De er besværlige at tælle, før de er pakket) i forskellige stadier: – til møllen fældede egestammer på specialsav – egekævler under tørring – flækket eg – størrelsesskårne spån – frasorterede spån – afrundede spån – smigskårne spån – dyppede spån – spån stryges med tar (finsk trætjære) – spån lufttørres – spån bundtes og pakkes – spån på tørlager før afskibning.

Der drøftes den mest holdbare monteringsmåde (Til højre Rita Cerins, medhjælpende hustru)

Mølleudvalget havde lejlighed til at drøfte den monteringsmetode på møllen, som hidtil har været planlagt, herunder hvorledes den i 1999 fejlmonterede og allerede overraskende defekte spåntækning på møllehatten kan udbedres uden en betydelig uforudset omkostning.

Martin Cerins, der har et årti’s erfaring med fremstilling og spånmontering i USA (Upstate New York, før han grundlagde Kurland Shingles) delagtiggjorde Mølleudvalget i  sine erfaringer og gav en faglig rådgivning, som Mølleudvalget nu forventer at følge.

Møllens egespån til lufttørring før imprægnering

Besigtigelsesbesøget forløb særdeles positivt og var uhyre givende – Mølleudvalgsmedlemmerne blev meget vel oplyste!

Einar Olsen, Mølleudvalgets formand

(Besigtigelsesrejsen var doneret af deltagerne. Der er ingen udgift for foreningen.)