Kategoriarkiv: Øvrige artikler

Artikler fra forretningsudvalget og formidlingsudvalget i datoorden

Borgermøde om Rørvig bymidte

Som tidligere annonceret afholdes der borgermøde om Rørvig Bymidte søndag den 17. november. Vi starter på selve bymidten på p-pladsen imellem købmand, cykelforretning og café kl. 9.30

Borgermøder fortsætter derefter på Rørvig Kursuscenter.

Husk at tilmelde jer på rvbl@outlook.dk . Alle er velkomne, men vi vil gerne vide, hvor mange der kommer. Tak.

Der er lavet program samt noget orienterende materiale, der kan downloades på nedenstående link.

https://rvbl.dk/wp-content/uploads/Om-borgermoedet-til-deltagere-17-november-2024.pdf

Borgermøde om Rørvig Bymidte

Søndag 17. november kl. 9.30 – 13.00

Rørvig By og Land vil gerne invitere landliggere og fastboere til borgermøde om udviklingen af Rørvig Bymidte. 

Projektet om at få mere liv i området omkring den gamle slagterbutik, købmand, cykelforretning og de to torve, der ligger der, startede 21. oktober sidste år. Siden da har foreningen haft flere møder og arbejdsgrupper med erhvervsliv, borgere og foreninger i Rørvig for at komme nærmere de visioner og ideer, som vil kunne udmøntes i bymidten.

Vi vil derfor gerne invitere til et nyt borgermøde
den 17. november kl. 9.30 – 13.00 på Rørvig Kursuscenter.

Kl. 9.30. Vi mødes på selve bymidten. Her vil projektet kort præsentere området og de tanker, der er gjort indtil nu om udviklingen og ændringerne af det. Derefter går vi i samlet flok op til Rørvig Kursuscenter.

Kl.10.15. Starter borgermødet. Mødet afvikles som et arbejdsmøde omkring nogle temaer, som deltagerne kan drøfte i mindre grupper. Indenfor temaerne kommer deltagerne med ideer og konkrete bud på, hvad Rørvig Bymidte skal kunne og hvordan det fysisk ville kunne se ud.

Kl. 12.30. Samles der op på drøftelserne og mødes rundes af.

Kl13.00. Slutter mødet.

Inden mødets afholdelse lægger Rørvig By og Land på facebook og hjemmeside noget materiale, som kort beskriver formål og indhold med borgermødet.

Borgere og landliggere, der ønsker at deltage bedes meddele det på rvbl@outlook.dk. Dette for at vi kan planlægge mødet bedst muligt.

Med venlig hilsen og på vegne af arbejdsgruppen i Rørvig By og Land

Anders Klüver Rasmussen

Bestyrelsesmedlem

Geopark Odsherred står ikke bag Danmarks Midtpunkt

Ved at følge debatten om forlystelsesparken “Projekt Danmarks Midtpunkt” får man det klare indtryk, at Geopark Odsherred støtter projektet.
Det viser sig nu, at det er IKKE tilfældet. Geopark Odsherred understreger, at organisation slet ikke har taget stilling.

Dette fremgår af et svar til to sommerhusejere, Bo Maltesen og Michael Meyerheim, som i slutningen af juni rettede henvendelse til formanden for GO’s bestyrelse, Michael Kristiansen. 

De to sommerhusejere havde hæftet sig, at Geopark Odsherred tilsyneladende var så involveret i Danmarks Midtpunkt-projektet, at Geoparken bliver nævnt flere gange i lokalplanansøgningen, at den fremstår som støtte for projektet, der bl.a. kaldes en hovedattraktion i Geopark Odsherred, og at der i ansøgningen også er omtalt og indtegnet et Geopark Besøgscenter – og endelig at Geoparks direktør Morten Egeskov (til SN Nyt 11. april) udtalte sig positivt om projektet.

Men formanden  Michael Kristiansen har nu svaret os, at Geoparken ikke har taget stilling til projektet, og derfor ikke kan tages til indtægt for projektet. 

Han skriver også, at hvis Geoparken på et tidspunkt skal tage stilling, så vil det ske ud fra de værdier, der er rodfæstet i Geoparkens arbejdsgrundlag. 

Her kan du læse brevets fulde ordlyd og nedenunder svaret fra formanden for Geopark Odsherred. 

28. juni 2024

Kære Michael.

Vi henvender os til dig, fordi du er formand for bestyrelsen i Geopark Odsherred.

Vi har fået den opfattelse, at I som organisation er kædet sammen med og bakker op om et stærkt kontroversielt projekt i Rørvig – nemlig etablering af et skovtårn med tilhørende restaurant og aktiviteter, som kendes fra forlystelsesparker.

Planen går under navnet Projekt Danmarks Midtpunkt.

Initiativtagerne indsendte i slutningen af marts en anmodning til Odsherred Kommune om at få udarbejdet en lokalplan for området. I den ansøgning spiller Geopark Odsherred en væsentlig rolle, så man må formode, at jeres organisation har været inddraget i projektet i god tid inden. 

Dette bekræftes også af det informationsmøde, som blev holdt den 4. april på Rørvig Kro. Mødet var arrangeret af initiativtagerne, ægteparret Lars og Tanja Nielsen – og som medarrangører stod Geopark Odsherred, Visit Odsherred og arkitektfirmaet Effekt.

Geopark Odsherreds direktør, Morten Egeskov, var ordstyrer på mødet. Visit Odsherreds turistchef, Claus Rex, holdt et indlæg. En uge senere den 11. april udtalte Morten Egeskov sig positivt om projektet i en artikel i Sjællandske Nyheder (se vedlagte).

Vi undrer os meget over, Geopark Odsherred med sine idealer om at værne om det eksisterende landskab ser sig selv som en del af dette projekt.

Projektet lægger ifølge initiativtagerne op til bygning af et 25 meter højt skovtårn med tilhørende aktiviteter som boardwalk, skovklatring, tovbane, rutsjebane, vandlegeplads, inklusive skøjtebane, børnezoo og overnatningsmuligheder i landskabsshelters og popup shelters. Dertil en restaurant, fællesspisning, orangeri, muligvis et Geopark Besøgscenter – samt parkeringsplads for 200 biler.

Al dette skal placeres i et område i Nørrevang uden for Rørvig By – et område der i dag er udlagt i den netop vedtagne kommuneplan som bevaringsværdigt kulturlandskab – og af staten udlagt som national geologisk interesseområde og nationalt kystlandskab. Det vil beslaglægge 170.000 kvadratmeter, dobbelt så meget som Tivoli i København.

Dette plus den omstændighed, at projektet er i strid med planlovens bestemmelser om bygning af nye anlæg i kystnærhedszonen – og af samme grund ifølge Odsherred Kommune i risiko for at blive afvist af planmyndighederne – får os til at spørge:

Er dette virkelig i overensstemmelse med Geopark Odsherreds profil?

Andre forhold i projektet vækker også undren:

Projektet hævder at skabe helårsturisme, men erfaringer fra et lignende udsigtstårn i Gisselfeld ved Næstved viser, at de besøgende kommer i årets tre sommermåneder.

I denne periode er Rørvig i forvejen fuldstændig proppet med mennesker.

Adgangen til det planlagte tårn kan kun ske ad smalle lokalveje. Hvis 80.000 mennesker besøger stedet hvert år, vil det medføre et trafikalt kaos, ikke blot på de små veje, men også på hovedvejen til Rørvig fra Nykøbing – og i selve Rørvig By med stor risiko for overturisme.

Vi spørger derfor: Er dette i overensstemmelse med Geopark Odsherreds erklærede mål om at skabe bæredygtig udvikling med ansvarlig turisme?

Ifølge den lokalplansanmodning, som ophavspersonerne har indsendt til kommunen, er den overordnede idé at skabe en ny naturoplevelsesdestination, som kobler Danmarks Midtpunkt til Geopark Odsherred.

Men er det i overensstemmelse med Geopark Odsherreds grundlæggende formål at ødelægge et område, der i dag er karakteriseret ved at have en enestående og bevaringsværdig natur, og skabe et anlæg med kunstig natur, så besøgende kan opleve …. naturen!?

At projektet – oven i al dette – er placeret 50-75 meter fra et fredeligt 70 år gammelt sommerhusområde vidner efter vores mening om en ubetænksomhed hos initiativtagerne, som det undrer os at Geopark Odsherred lader sig associere med.

Vi kan oplyse, at siden offentliggørelsen af projektet har der rejst sig en storm af protester i lokalområdet. En hastigt dannet Borgergruppe har i skrivende stund indsamlet 1200 protest-underskrifter, og tallet er stigende dag for dag. Hos kommunen oplyser en embedsmand, at man ikke har oplevet en lokalplans-anmodning, der har udløst så megen utilfredshed og modstand nogensinde.

Hvis Geopark Odsherred mener det alvorligt, når det i strategien for 2024-2027 hedder, at I som organisation er er afhængig af vedvarende bred, lokal opbakning fra borgere, virksomheder, sommerhusejere og besøgende, så kan vi som sommerhusbeboere i området bevidne, at denne opbakning vil I ikke komme til at opleve i dette projekt.

Vores vurdering er, at hvis et udsigtstårn med diverse aktiviteter er en god ide i Geopark Odsherreds område, bør det placeres i et område, hvor turister i bil har let adgang til stedet. Det kunne være i nærheden af hovedvej 21, måske i nærheden af Solvognens Fundsted. Her ville folk faktisk også have en god chance for at opleve de morænedannelser (”de tre buer”), som er grunden til at Odsherred overhovedet er udnævnt til Geopark, og på en sådan placering vil der kunne skabes et endnu mere ambitiøst projekt i ånd med Geopark Odsherreds fine visioner.

I øvrigt kan du i vedlagte artikel fra Information læse, at hele ideen om, at Danmarks Midtpunkt ligger på det pågældende sted (Lokkemosevej 70), er et falsum – hvilket i realiteten indebærer at Geopark Odsherred bliver forbundet med en markedsføring, der lokker folk til Odsherred på et falsk grundlag.

Vi vil med denne henvendelse bede dig kaste lys over Geopark Odsherreds position i sagen. I vores øjne strider det mod al dét, som jeres organisation står for, og vi mener, at jeres bestyrelse burde lægge afstand til projektet.

Venlig hilsen
Bo Maltesen, Korshagevej 52, 4581 Rørvig 
Michael Meyerheim, Solsortevej 7, 4581 Rørvig

10. september 2024

Kære Michael og Bo,

Tak for jeres henvendelse som jeg har vendt med Geoparkens sekretariat.

Geoparkens bestyrelse har IKKE forholdt sig til dette projekt og kommer næppe heller til at gøre det for nuværende. Som jeg forstår det har kommunen igangsat et grundigt forarbejde, der blandt andet skal afklare, hvorvidt trafikforholdene overhovedet er til et sådant projekt.

Hvis kommunen ønsker at gå videre med projektet vil Geoparken utvivlsomt blive hørt, og i den situation vil vi grundigt og seriøst overveje vores stillingtagen – ikke mindst under hensyntagen til værdierne bag Unesco-godkendte geoparker.

Jeg har også forhørt mig i sekretariatet vedrørende nogle af de kommentarer, I har henvendelsen. Jeg kan oplyse, at Geopark Odsherred og VisitOdsherred IKKE var medarrangører af informationsmødet, men VisitOdsherreds turistchef, Claus Rex, var inviteret til at holde et oplæg om den turistmæssige vinkel på projektet, mens Geopark Odsherreds direktør, Morten Egeskov, havde indvilget i at være neutral ordstyrer.

Jeg kan derfor på det kraftigste afvise, at Geopark Odsherred har taget stilling til dette projekt.

Med bedste hilsner
Michael Kristiansen
Formand

Indkaldelse til Generalforsamling i Bevaringsforeningen Rørvig By og Land

Tid: fredag den 23. august klokken 18.00 

Bemærk nyt sted: Rørvigcenteret, Nørrevangsvej 49, 4581 Rørvig

Mødet er kun for medlemmer

Generalforsamlingen starter kl. 18.00 med to aktuelle oplæg.

Er Tårnet/forlystelsesparken godt for Rørvig og byens borgere?

Fremlæggelse af analyse af de lokaløkonomiske effekter af

forlystelsesparken Danmarks Midtpunkt.

Ved Anders Klüver Rasmussen, bestyrelsesmedlem af Rørvig By og Land.

Masseturisme og befolkningsreaktioner – fra Rørvig og i verden.

Ved Professor Jon Sundbo

Selve generalforsamlingen starter kl. 19.00.

Vel mødt Lene Hjorth, Forperson Rørvig By og Land

Vil du samle skrald ind sammen med NaturplejerKorpset i Rørvig ?

Søndag d. 7 juli 2024. kl. 10.

Bevaringsforeningen Rørvig By og Land er blevet kontaktet af NaturplejerKorpset, og bakker fuldt ud op om denne fantastiske indsats.
Vi håber, at mange gode medlemmer vil bruge et par timer i miljøets tjeneste på søndag 

Sommerferie i Rørvig? Hiv et par timer ud af kalenderen til at gøre en forskel for naturen og miljøet sammen med NaturplejerKorpset i Odsherred.

Affaldsindsamling er en herlig og meningsfuld aktivitet for hele familien – også hunden. Der er brug for ALLE, så jo flere jo bedre!

Vi mødes ved Fælleshaven Sans & Samling på adressen Toldbodvej 13 søndag d.7. juli kl. 10 og spreder os ud derfra, fra havnen og til byskiltet.

Når vi har støvsuget Rørvig for skod og andet skrald, mødes vi igen ca. kl. 11:30 ved Fælleshaven, hvor vi vejer fangsten og tager et fællesbillede.
Der vil sandsynligvis være en snack at nyde efter dagens dont, hvis man har lyst til at blive hængende lidt.

Tilmelding ikke påkrævet, men for tovholderens overblik må man gerne gøre det alligevel.
Er du på Facebook, kan du finde begivenheden under navnet “Sommerferie-skrald i Rørvig” i NaturplejerKorpsets gruppe.

Planklagenævnet afgør klage over byggeri Skansehagevej 28

ørvig By og Land klagede den 7. marts 2023 over byggeriet på Skansehagevej 28 og har nu fået en afgørelse.

Klagen var begrundet i, at byggeriet er på 208 kvm og dermed over den grænse, hvor kommuneplanen tilsiger, at der skal laves en lokalplan. RVBL har længe kæmpet for, at grænser for sommerhuses størrelse, minimumstørrelser for sommerhusgrunde samt grænser for byggeprocent skal tilsikres overholdt, som de er beskrevet i Odsherred Kommuneplan.

RVBL har skrevet debatindlæg i lokalavisen, afholdt møder med kommunen, inviteret til debat med politikere samt deltaget i høringer – alt sammen for at lægge et pres på kommunen, der skulle sikre, at politikerne tager deres egen kommuneplan alvorligt.

Det medførte, at kommunen lavede et Kommunplantillæg, der blev vedtaget i byrådet september 2023, hvor kommunen forventer, at tillægget kan løfte kommuneplanen til at have samme retsvirkning som en lokalplan vil have. Det tror RVBL ikke på at det vil have, hvilket klart fremgik af vores høringssvar med henvisning til forskningsartikler fra Aalborg Universitet.

Nu er der så kommet en afgørelse – godt nok ikke på baggrund af Kommuneplantillæg, da det ikke var gældende på tidspunktet for kommunens byggetillladese – hvor Planklagenævnet afviser klagen.

I deres begrundelse skriver de blandt andet:

” Bestemmelser i en kommuneplan er – i modsætning til bestemmelser i en lokalplan eller byplanvedtægt – ikke umiddelbart bindende over for borgere/bygherrer.”

Det er jo i fuld overensstemmelse med vores indsigelse imod effekten af Kommuneplantillæg 14 i høringsperioden; at kommuneplanen kun er vejledende. Læg mærke til, at afgørelsen ikke retter sig imod den specifikke kommuneplan i Odsherred, men til kommuneplaner generelt med den ubestemte form: ”Bestemmelser i en kommuneplan … (min understregning).

Der er kun én vej; en generel temalokalplan, hvor de ønskede grænser fastsættes for hele kommunens sommerhusområde. Vi erkender, at det vil være et kæmpe og omkostningsfyldt arbejde at lave detaljerede lokalplaner for alle sommerhus områder; derfor en temalokalplan

Kære kommune; bare se at komme i gang!

Med venlig hilsen

Anders Klüver Rasmussen

Forperson for Udvalg vedrørende Bevaring og lokalplan

Link til afgørelsen

Vandring i sandflugtsplantagen

Naturstyrelsen inviterer endnu en gang til skovvandringer.  Denne gang i forbindelse med at Vrangeskov og Sandflugtsplantagen skal overgå til urørte skove. På disse ture vil vi fortælle om, hvad overgangen til urørt skov kunne komme til at betyde for området og dets brugere. Turene giver også anledning til, at vi sammen kan få en god snak om både de lokale natur- og friluftsinteresser.

Turene afholdes: 

Vrange skov: lørdag den 20.1.2024 kl. 10.00 – 12.00. Mødested: p-plads ved Det gamle Traktørsted, Haraldstedvej 130, 4100 Ringsted.

Sandflugtsplantagen: lørdag den 10.2.2024 Kl 10.00 – 12.00. Mødested: P-pladsen ved Telegrafvej, 4581 Rørvig.

Jeg håber, at de af jeres medlemmer, der har lokal interesse i disse områder, har lyst og mulighed for at deltage i vores ture.

Møde om vejlaug, dræn og affaldssortering.

Rørvig By og Land inviterer til møde om vejlaug, dræn og affaldssortering.

Tid: lørdag den 2. september kl. 14.00 til 16.00

Sted: Rørvig sejlklub. Se tilmelding nederst.

Et voldsomt skybrud er på vej ind over dit hus, og du har glemt at lukke vinduet.
Kender du din nabo godt nok til at du søger hjælp?
Du har sikkert selv oplevet det eller også har du hørt om andres glæder eller problemer med
naboen.
Men ved du, hvordan man i mange tilfælde kan undgå ufred og få et godt naboskab med fællesskab gennem f.eks. et vejlaug?
For I står langt stærkere, og samtidig er det med til at skabe tryghed og kan opbygge nødvendige foranstaltninger, når uheldet er ude.
Temaer et vejlaug kan beskæftige sig med kan fx være: fælles håndtering af veje og oversvømmelser.
Hvilke forpligtelser har man i forhold til grøftenetværk og vedligeholdelse af bredejernes dræn?
Affaldssortering – hvordan vil det blive i fremtiden og hvordan kan vi samarbejde om det?
Men hvordan opbygger man et vejlaug? Det og meget mere vil du kunne høre om på mødet.
Der vil være oplæg fra Odsherred kommune og bestyrelsesmedlemmer fra Rørvig By og Land.

Program
14.00 – Velkommen, v/ forperson Lene Hjorth, Rørvig By og Land.
14.15 – Vejlaug i Rørvig, v/ bestyrelsesmedlem, Anders Klüver Rasmussen
14.45 – Affaldssortering v/ Nichlas van Weezel, Afd. leder for Affald og miljø, Odsherred Kommune
15.15 – Drænlaug, ved bestyrelsesmedlem i Rørvig By og Land, Jon Sundbo
15.45 – Der vil være mulighed for spørgsmål og diskussion efter oplæggene.

Send en mail til rvbl@outlook.dk om din deltagelse, så vi kan have kaffe/ te parat til alle fremmødte.

Bedste hilsner Lene Hjorth.

Bøvl eller hyggesnak over nabohækken

Rørvig By og Land inviterer til møde om vejlaug, dræn og affaldssortering. 

Tid: lørdag den 2. september kl. 14.00 til 16.00

Sted: Rørvig sejlklub

Arrangementet er primært for medlemmer af Rørvig By og Land. Se tilmelding nederst

Du har sikkert selv oplevet eller også har du hørt om andres problemer med naboen. Men ved du, hvordan man i mange tilfælde kan undgå ufred og få et godt naboskab med fællesskab gennem f.eks. et vejlaug?
Men hvordan fungerer det? Hvordan danner man et? Og hvad kan det ikke bruges til?
Og hvad med grøftenetværk til vedligeholdelse af bredejernes dræn og grøfter?
Affaldssortering – hvordan vil det blive i fremtiden og hvordan kan vi samarbejde om det?
Det og meget mere vil du kunne høre om på mødet.
Du vil kunne høre oplæg fra Odsherred kommune og bestyrelsesmedlemmer fra Rørvig By og Land.

Program
14.00 – Velkommen, v/ forperson Lene Hjorth, Rørvig By og Land.
14.15 – Vejlaug i Rørvig, v/ bestyrelsesmedlem, Anders Klüver
Rasmussen
14.45 – Affaldssortering v/ Nichlas van Weezel, Afd. leder for Affald og
miljø, Odsherred Kommune
15.15 – Drænlaug, ved bestyrelsesmedlem i Rørvig By og Land,
Jon Sundbo
15.45 – Der vil være mulighed for spørgsmål og diskussion efter
oplæggene.  

Send en mail til rvbl@outlook.dk om din deltagelse, senest den 26.august, så vi kan have kaffe/ te parat til alle fremmødte.        

Høring om Kommuneplantillæg

Rørvig By og Land har kæmpet for, at kommunen i deres administrative sagsbehandling skal sikre at deres egen Kommuneplan 2021-33 overholdes. I den står der, at kommunen ikke vil have sommerhuse større end 200 kvm, sommerhusgrunde mindre end 2000 kvm samt en maksimal byggeprocent på 15.

To gange har RVBL indklaget kommunen for Planklagenævnet for at træffe beslutninger, der går imod kommuneplanen. Kommunen søger nu at råde bod på problemet ved at udarbejde et kommuneplantillæg, der skulle skærpe kravene og give kommunen retsgrundlag for at fastholde kommuneplanen.

RVBL hilser initiativet velkommen, men tvivler på, at et kommuneplantillæg er tilstrækkeligt. Foreningen har derfor indgivet et svar på høringen, der blev lukket den 27. juli.

Link til høringssvar

Link til tidligere høringssvar

Anders Klüver Rasmussen

Forperson for Udvalget for Bevaring og Lokalplaner

Nabohøring om Købmandsbutikken er gennemført.

Rørvig By og Land har været aktiv omkring Købmandsbutikken i Smedestræde 9. Der har været afholdt møde med kommunen i juni måned, hvor tegningerne til den nye købmandsbutik blev udleveret til foreningen. Vi har ligeledes afgivet høringssvar på Østergade 4, der er blevet købt af Dagrofa og søges nedrevet for at give plads til en større købmandsbutik. I samme svar forholdt vi os til en ansøgning fra bygherre om dispensation fra lokalplanen på 9 områder. Dette svar er tidligere omtalt på denne side og ligger på vores hjemmeside.

Kommunens Byggesagsafdeling udsendte i juni en nabohøring omkring købmandsbutikken. Kommunen har her valgt at begrænse høringsparterne til naboerne selvom Planloven lægger op til at inddrage en bredere interessentkreds.

Rørvig By og Land blev gjort opmærksom på høringen af venlige naboer til købmandsbutikken. Vi benyttede lejligheden til at svare.

Vi giver udtryk for, at kommunen burde have inddraget byen meget mere end tilfældet er ved at have inviteret til en bredere høringskreds. Købmandsbutikken er vital for byen og mange fastliggere og landliggere er meget interesseret i den videre udvikling.

Rørvig By og Land undrer sig også over, at kun 3 udaf 9 dispensationsansøgninger kommer til høring blandt naboerne. Det kan være fordi kommunen allerede har taget stilling til de 9 øvrige. Det ved vi ikke.

Det er muligt at læse høringssvaret på vores hjemmeside.

Link:

Bøvl eller hyggesnak over nabohækken.


Rørvig By og Land afholder et temamøde
om vej- og drænlaug.

2. september 2023 kl. 14.00 – 16.00 i Rørvig sejlklub.

Du har sikkert selv oplevet eller også har du hørt om andres problemer med naboen.
Men ved du, hvordan man i mange tilfælde kan undgå ufred og få et godt naboskab med fællesskab gennem f.eks. et vejlaug?
Men hvordan fungerer det?
Hvordan danner man et?
Hvad kan det ikke bruges til?
Hvad med grøftenetværk til vedligeholdelse af bredejernes dræn og grøfter?
Affaldssortering – hvordan vil det blive i fremtiden og hvordan kan vi samarbejde om det?
Det og meget mere vil du kunne høre om på mødet.
Du vil kunne høre oplæg fra borgere, politikere og bestyrelsesmedlemmer fra Rørvig By og Land.

Detaljeret plan og mulighed for tilmelding kommer på hjemmesiden først i august.

Informationen her er udelukkende for at du kan sætte X i kalenderen.

Forperson
Lene Hjorth

Rørvig By og Land indkalder til ekstra ordinær generalforsamling den 9. juli 2023 kl. 16 , Drosselvej 7, 4581 Rørvig.

På den ordinære generalforsamling i Rørvig By og Land den 9. juni 2023 fremlagde bestyrelsen et forslag til nye vedtægter for vores forening. Forslaget blev begrundet på generalforsamlingen og er i alt væsentlighed, at de gældende vedtægter er alt for bureaukratiske, tunge at arbejde med samt en sammenblanding af vedtægter og forretningsorden, der låser en bestyrelse alt for meget i en foranderlig verden. På generalforsamlingen kom der flere meget relevante kommentarer og forslag fra medlemmerne, som næsten alle er indarbejdet i det nye forslag til vedtægter. Tak for de inputs og den diskussion.

Da der ikke var nok tilstede til at vedtage de nye vedtægter – det ville kræve, at der var 285 medlemmer tilstede og det kunne vi dog ikke mønstre – skal der afholdes en ekstra ordinær generalforsamling. Denne indkaldes hermed.

Den formelle indkaldelse og forslaget til nye vedtægter ligger på vores hjemmeside: 

Link til indkaldelse
Link til bilag

Husk generalforsamling.

Generalforsamling fredag d.9.6.23 kl. 18

Sognegården, Søndervangsvej 45, Rørvig

Kom i god tid, da der vil være parkeringsproblemer, da Friskolen også har et arrangement.

Vi anbefaler at bruge alternativ befordring (cykel).

Foreningen etablerer ekstra parkering på marken ved Møllen, hvorfra man kan gå til Sognegården. Dårligt gående kan sættes af ved Sognegården.

På gensyn

Bestyrelsen

Indkaldelse til GENERALFORSAMLING i Bevaringsforeningen Rørvig By og Land Sognegården, Søndervangsvej 45, 4581 Rørvig. FREDAG DEN 9. JUNI KLOKKEN 18.00

Generalforsamlingen starter kl. 18.00 med oplæg og debat om kommuneplanlægning og lokalplanlægning i Odsherred Kommune med fokus på Rørvig. Oplægsholdere vil være Anders Klüver Rasmussen fra Rørvig By og Land,medlem af Byrådet Thomas Nicolaisen (RV) og byplanlægger Ella Cadee fra Odsherred Kommune.

Selve generalforsamlingen starter kl. 19.00.

DAGSORDEN FOR ORDINÆR GENERALFORSAMLING 2023

  1. Valg af dirigent
  2. Formandens beretning for året siden sidste ordinære generalforsamling aflægges til godkendelse
  3. Foreningens faste udvalg orienterer hver om arbejdet i det forløbne år
  4. Godkendelse af regnskabet for det forløbne år
  5. Forelæggelse af budget, og oplysning om det aktuelle medlemstal
  6. Fastsættelse af kontingent
  7. Behandling af udsendte forslag fra medlemmer og bestyrelse
  8. Valg af formand
  9. Valg af bestyrelsesmedlemmer
  10. Valg af 2 bestyrelsessuppleanter
  11. Valg af 2 revisorer og 2 revisorsuppleanter
  12. Eventuelt
    Alle bilag til Generalforsamlingen i henhold til vedtægternes § 9 udsendes til medlemmerne pr. e-mail, hvis foreningen har gyldige e-mailadresser. Medlemmer kan sende e-mailadresser til foreningens e-mail rvbl@outlook.com.
    FORSLAG FRA MEDLEMMER OG BESTYRELSE
    Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal skriftligt via e-mail (lene@lenehjorth.dk) være fungerende
    formand i hænde senest 14 dage før generalforsamlingens afholdelse – altså 17. maj grundet helligdag. Forslag offentliggøres herefter af bestyrelsen, bilagt eventuelle kommentarer, senest 8 dage før generalforsamlingen via e-mail til
    medlemmerne. Forslag offentliggøres også på hjemmesiden med samme frist.

Naturpleje og kulturlandskab i Rørvig – Nakke

Vores syn på naturen har ændret sig markant blandt andet på grund af klimaforandringer og tab af
biologisk mangfoldighed. Vi skal passe på naturen og vores kultur og det kan vi gøre ved at
involvere os i udviklingen. Men hvordan står det egentlig til i vores område?
Kom og hør Skovrider Jens Peter Simonsen fra Naturstyrelsen og direktør Morten Egeskov fra
Geopark Odsherred fortælle om hvordan Rørvigs natur er vævet ind i kulturhistorien og hvordan
kulturen har sat sine spor i naturen i fortiden, i nutiden og vil gøre det i fremtiden.

Rørvig By og Land inviterer til møde

Søndag den 7. maj kl. 14.00 til 16.00
Rørvigcenteret, Nørrevangsvej 49, Rørvig.

Alle er velkomne
Hvilke landskabstyper og hvilken forvaltningsplan præger området?
Hvad med biodiversitet og invasive arter?
Kom på opdagelse i kulturhistorien og hør om sommerhusenes betydning for Odsherred og
kulturmiljøet i Rørvig.
Hvilke planer er der for fremtiden?
Hvad med turismen og hvilken betydning får den for områdets udvikling?


Program
14.00 Velkommen, v/ formand Lene Hjorth, Rørvig By og Land.
14.10 Bevarelse og udvikling af Rørvig/Nakke natur, v/ Skovrider Jens Peter Simonsen, Naturstyrelsen
15.10 Sommerhuse og kulturmiljø i Rørvig/Nakke, v/ Direktør Morten Egeskov, Geopark Odsherred.

Der vil være mulighed for spørgsmål og diskussion efter oplæggene.
Send en mail til rvbl@outlook.dk om din deltagelse, så vi kan have kaffe/ te parat til alle fremmødte

Debatindlæg i SN.nyt

Bevaringsforeningen Rørvig By og Land har gennem længere tid kommunikeret med Odsherred Kommune om lokalplaner og kommuneplaner, samt klager til Planklagenævnet, blandt andet på grund af aktuelle sager i Rørvig.

Foreningen ved Anders Klüver Rasmussen, har i dag d. 4. april haft et debatindlæg i SN.nyt, i forbindelse med at kommunen er kommet med et udspil.

Indlægget kan læses i dette link.

https://www.sn.dk/odsherred-kommune/debat-pres-fra-borgerne-faar-kommunen-til-at-rykke/

Ny klage til planklagenævnet.

Rørvig By og Land har atter klaget til Planklagenævnet over en af kommunens afgørelser i byrådet. Denne gang klages der over kommunens accept af et byggeri på 208 kvm selvom kommuneplanen klart siger, at der skal udarbejdes en lokalplan for at tillade byggerier over 200 kvm. RVBL’s bestyrelse følger den linje, at beslutninger, der træffes af forvaltningen, der går imod de anbefalinger og retningslinjer kommunen selv har vedtaget i kommuneplanen, skal indankes til Planklagenævnet.

En overskridelse på 8 kvm kan synes lille, men igen er det et udtryk for at forvaltningen lader intentionerne i kommuneplanen skride stille og roligt via deres sagsbehandling. Det medfører, at kommunens udvikling styres tilfældigt igennem sagsbehandling i stedet for at blive tilrettelagt i henhold til en overordnet kommunal planlægning.

RVBL ønsker igennem disse sager at komme i en dialog med kommunen for at sikre , at der i højere grad tages hensyn til kommuneplanens intentioner og at der udarbejdes lokalplaner, som angivet i kommuneplanen.

Byrådet er i stigende grad det seneste halve år blevet opmærksom på, at der er et problem i kommunens håndtering af disse sager. Det politiske niveau er begyndt at tage denne udvikling op til drøftelse og det hilser RVBL meget velkommen. Måske har det nyttet noget at klage?

Indtil kommunen tager kommuneplanen seriøst i deres egen sagsbehandling vil RVBL forfølge målet; Der skal udarbejdes lokalplaner efter de hensigter, som kommunen selv har vedtaget i Kommuneplanen.

Klagen over Skansehage 28 ligger tilgængelig her på hjemmesiden

Venlig hilsen Anders Klüver Rasmussen
Bestyrelsesmedlem

Link til klagen