FORNYET EFTERLYSNING AF JOHANNES BRITZES MALERI AF RØRVIG MØLLE

Den 7. februar 2021 efterlyste Mølleudvalget her på siden Johannes Britzes maleri af Rørvig Mølle fra 1929. Desværre har der ingen reaktion været.

Nu forsøger vi at efterlyse det igen!

Hvordan kan vi vide, at Johannes Britze malede møllen? Jo, Britze førte en notesbog, hvor han, hver gang han solgte et maleri, indføjede en skitse af billedet – oplyste, hvad der var skildret, hvem det var solgt til, oplysning om salgsprisen (noteret i kode) og endeligt et rødt kryds for, at beløbet var modtaget*.

Af hans andre værker, der blev formidlet i et større eller mindre oplag, eksempelvis frimærker, exlibris, bomærker og grafiske værker, beholdt han blot et eksemplar til sig selv. (Malerierne fandtes i modsætning hertil jo kun i ét eksemplar, derfor notatet!)

Vi ved altså fra det noterede, at han i 1929 (ifg. pagineringen i notesbogen) solgte det viste møllemaleri til J. Hartvig (formentligt, det er svært at læse**) for 80 kr.(?).

J. Hartvig købte samtidigt i 1929 det nedenfor noterede maleri, der viser møllen set over Rørvigen, fra Rørvig havn (49 kr.?), det efterlyses også! Hartvig købte tillige et maleri fra Nørrevang, som vi har og senere i 1930 købte Hartvig et oliebillede fra Gudhjem.

*    Teksten øverst på det indscannede billede hører til en skitse ovenover.
**   Den kunstinteresserede Højesteretssagfører Dr. Jur. Jens Hartvig Jacobsen, der have hus i Rørvig.

Einar Olsen, Mølleudvalgets formand
Otto Graham, Formidlingsudvalgets formand

By og Land (Formidlingsudvalget) er medsponsor på en udstilling af Johannes Britzes malerier og andre værker i BOK/Pakhuset. Udstillingen har fernisering den 11. september 2021, hvortil alle By og Lands medlemmer er inviteret.
Se invitationen i bladet 1/2021.