Møntfund ved møllen

Vi har givet Benno Jensen, Nakke, tilladelse til at gå med detektor på møllens mark. Han har sammen med Jan Godtfredsen nu gjort en række fund, herunder et meget interessant fund på 29 sølvmønter – næsten alle koncentreret på et lille område, hvor en pung eller lignende antageligt er pløjet op. I det koncentrerede område er de fleste mønter fra Erik Menveds tid sidst i 1200-tallet. To af dem er dog engelske mønter fra sidst i 1100-tallet. Der er også enkelte mønter fra 1300-tallet, som ikke behøver at stamme fra pungen, da der er fundet mange andre ting på marken – herunder et spænde fra middelalderen, en lille sølvbarre og meget andet fra især middelalder og bronzealder.

Pungen med sølvmønter kan være gemt, da Marsk Stig hærgede i Isefjorden omkring 1290 efter at være dømt fredløs for mordet i Finderup Lade. Ejeren har i så fald ikke kunne hente den igen.

Fundet er også interessant, fordi det støtter antagelsen om, at landsbyen Rørvig i hele middelalderen  har ligget lige neden for bakken ved møllen, hvor gadekæret lå på den åbne græs-trekant i Vestergade, og byens bæk herfra løb ud i den rørfyldte vig ved Strædets åbne bådeplads – se også artiklen om det ældre Rørvig.

Det er opfattelsen, at der næppe kan findes mere med detektor på den tidligere pløjede møllemark. Nationalmuseet er underrettet, men har endnu ikke dateret og vurderet fundet.

En del af fundet vil blive fremvist på vores generalforsamling 7/8 2015.

Fund fra møllen

Fund fra møllen II

Sølvmønter Møllen 1