NYT FRA MØLLEN

KOM TIL MØLLEN
DEN 16. OKTOBER

MØLLEUDVALGET HAR ANSKAFFET MANDSKABSVOGN

Af Simon Christiansen, Leder af Mølleudvalgets restaureringsgruppe

For at billiggøre restaureringsudgifterne har RVBL nu anskaffet en mandskabsvogn, der tilfredsstiller kravene til byggepladsindretning (toilet – brusebad – varmt og koldt vand – køkkenarrangement). Vognen stilles af RVBL til rådighed for de entreprenører der skal udføre arbejde på møllen i de kommende 3½  år – til den forventede genindvielse i 2024.

Herved spares en betydelig udgift til leje af entreprenørernes vogne. Vognen vil også blive benyttet til byggemøder etc. Vognen benyttes også af møllelauget ved de 5 ikke små entrepriser som lauget påtager sig ved restaureringen. (Vognen er så god en kvalitet at den nok kan sælges igen efter 2024.)

Vognen er købt i Stege, og udvalget takker Kim Graham der har udfoldet et stort arbejde med at finde den rigtige vogn til en beskeden pris. Ligeledes takkes udvalgets formand for at stille motorkraft og diesel til rådighed for hjembringelsen. Endelig takkes Dan Jensen (Odsherreds El-Service) for donationen af et mødebord og et sæt stole til vognen.

Vognen er nu i Rørvig og bliver kørt til møllen, når det første arbejde begynder.

MØLLUDVALGET PÅ STUDIETUR – NU TIL HØJSAGER MØLLE

Af Einar Olsen, formand for Mølleudvalget

Medlemmer af Mølleudvalget og Møllelauget var på ny den 27. september 2020 på et møllebesøg, denne gang på Højsager Mølle med henblik på at lære af de erfaringer, der er gjort med møllerestaureringen.

Højsager Mølle har – som det også planlægges i Rørvig – haft hele møllekorpus afløftet for at kunne udbedre fundament og fodrem. Den stedlige Møllemester Niels Erik Bølling, og hans svende (af begge køn) brugte nogle timer på at vise rundt og fortælle om, hvordan man griber restaureringen an. Der er på møllen foretaget nogle større restaureringer, som Fredensborg Kommune har betalt og Lauget udfører løbende selv en række mindre opgaver. Tiltagene var oprindeligt overgivet til Møllebyggeren i Sneglerup, men dette samarbejde måtte ophøre og arbejderne er herefter udført af møllebygger Christoffer Palle fra Falster.

Det yderst lærerige besøg sluttede med, at laugene sammen spiste frokost på møllegrunden, i det fine vejr. Højsager Møllelaug bød på kaffe og kage. Vi har meget at leve op til når vi selv får besøg.

Den næste studietur er endnu ikke planlagt. (Alle aktive medlemmer af Møllelauget er velkomne til at deltage. Tilmeld i en mail til Laugsmesteren og få detaljerne). Deltagerne står selv for transport og fortæring.