JOHANNES BRITZES MALERI AF RØRVIG MØLLE ER FUNDET

I forbindelse med forberedelsen af den aktuelle store Britze-udstilling i PAKHUSgalleriet fandt kuratorerne i Britzes dagbog for 1929 et skitsenotat (se nedenfor) af det allerede i februar efterlyste maleri af Rørvig Mølle.

Nu er foreningen så heldig, at Hr. Kristian Riis, Nykøbing Sj., besøgte udstillingen ved ferniseringen lørdag den 11. september 2021 og der erfarede, at foreningen har efterlyst oplysning om møllebilledet.

Kristian Riis ejer møllebilledet (vist ovenfor), og i øvrigt 2 andre Britzemalerier, der viser området ved Nykøbing Kirke. Riis henvendte sig derfor straks til Mølleudvalget, og inviterede restaureringsgruppens leder til en besigtigelse.

Kristian Riis er naturligvis meget glad for billedet, som han har arvet. Det hænger smukt, sammen med de 2 andre Britzemalerier, i hans hjem.

Alligevel har Riis nu efter kulant aftale forsynet møllebilledets bagside med følgende tydelige tekst: ”DETTE BILLEDE SKAL GÅ I ARV TIL RØRVIG MØLLELAUG”.

Foreningen er meget glad for denne gave. (For god ordens skyld: Møllelauget ønsker Kristian Riis et fortsat langt og frugtbart liv!)

Kristian Riis er nu medlem af Møllelauget.

Maleriet er udført i 1929, formodentligt lige efter foreningen var færdig med at indsamle penge til restaurering og derfor kunne forny selve møllekorpussets spåntækning i eg. (Det er den tækning der nu udbedres med nye egespån).

Einar Olsen, Mølleudvalgets formand